top of page

Preverbale logopedie

Je kindje doorloopt vanaf geboorte meerdere stappen in de ontwikkeling van eten en drinken. Het begint met het drinken uit de borst of de fles tot aan uiteindelijk zelf vast voedsel kunnen eten zoals jij en ik. Maar, niet altijd verloopt deze ontwikkeling zonder problemen.

Preverbaal logopedist Anne helpt je hier graag bij.

Image by Hollie Santos
Anne logopedie logo

Wat nou, als eten en drinken niet vanzelf gaat bij jouw kind?

Ik kan jou als Preverbaal logopedist helpen!

Preverbale logopedie

Je kindje doorloopt vanaf geboorte meerdere stappen in de ontwikkeling van eten en drinken. Het begint met het drinken uit de borst of de fles tot aan uiteindelijk zelf vast voedsel kunnen eten zoals jij en ik. Maar, niet altijd verloopt deze ontwikkeling zonder problemen. Met welke problemen op het gebied van eten en drinken kan ik helpen?

  • Drinken uit de borst of de fles

  • Het eten van een lepel

  • Bij borstvoeding het weigeren van de fles

  • Overgang van drinken naar de eerste hapjes 

  • Slikken

  • Kauwen

  • Het leren drinken uit een beker

  • Overmatig kwijlen

Preverbale logopedie is een behandeling aan huis voor kinderen in de ontwikkelingsleeftijd van 0 tot 2 jaar. Maar eet- en drinkproblemen ontstaan of blijven soms ook na het 2e levensjaar. Ik behandel kinderen in alle leeftijden die problemen ervaren met eten, drinken of overmatig speeksel.

Hoe ziet de behandeling eruit?
Ik kom altijd bij jullie thuis. Als ik de eerste keer langskom. beginnen we altijd met een gesprek (anamnese) waarbij ik de tijd neem om alle belangrijke informatie over je kind en jullie gezin te verzamelen. Ik observeer hierna je kindje, bij een baby die niet goed uit de fles of borst drinkt kijk ik mee tijdens het voeden. Wanneer een kindje moeite heeft met kauwen, kijk ik mee hoe het eten en kauwen gaat. Bijvoorbeeld als een kindje moeite heeft met het kauwen van een broodje, zit ik bij het eetmoment aan tafel en kijk ik mee hoe dat eten van het broodje verloopt. 
Ik deel met jullie wat ik gezien heb en in overleg kunnen we kijken of behandeling noodzakelijk is. Ook de daarop volgende behandelingen vinden altijd bij jullie thuis plaats. 
De behandeling is gericht op bijvoorbeeld het verbeteren van de mondmotoriek, aanpassingen doorvoeren zoals een andere houding, ander materiaal (fles, flesspeen, etc.) of andere consistenties van het eten. 
Dit vindt allemaal bij jullie thuis plaats, in een ontspannen en bekende omgeving.

Het weigeren van de fles
De borstvoeding verloopt super en je baby dronk geregeld een flesje leeg. Rond de 3 á 4 maanden ga je als moeder vaak weer aan het werk. Maar oh nee, ineens weigert je kindje de fles! Wat nu?
Ik kan je hierbij helpen. Ik heb de afgelopen jaren een groot aantal ouders en hun baby’s geholpen bij het leren drinken uit de fles, ook wanneer je nog steeds borstvoeding geeft. Ik kan bekijken wat je kindje en jij nodig hebben en je begeleiden bij het leren drinken uit de fles. Neem gerust contact met mij op. 

Anne logopedie

Wie?
Ik ben Anne van Nugteren, getrouwd en moeder van twee zonen (2018 en 2021). Ik ben dol op buiten bezig zijn en leuke momenten hebben met familie en vrienden. Ik zie mijzelf als een flexibel, zorgzaam en creatief persoon.


Ik heb mij in 2019 gespecialiseerd in Preverbale logopedie en ben sindsdien lid van de Nederlandse Vereniging van Preverbale Logopedie (NVPL). Ik heb de afgelopen jaren meerdere bijscholingen gevolgd op het gebied van Preverbale logopedie en neem geregeld deel aan een overleg met andere logopedisten in dit werkveld. 

Ik vind het fijn om kinderen en hun ouders te helpen. De rust die terugkeert in een gezin wanneer het eten en drinken weer soepel verloopt, is iets waar ik mij met heel mijn hart voor inzet. Wat voor het ene kind goed werkt, werkt voor een ander minder goed. Ik luister dan ook goed naar wat jullie graag willen en sluit aan bij jullie gezin.

Waar en wanneer?
Ik kom op afspraak bij jullie thuis. Mijn werkdagen zijn dinsdag, woensdag en donderdag.
In overleg kan ik ook op andere dagen of in de avond langskomen.

 

Als jullie bij mij in behandeling zijn, is telefonische ondersteuning buiten mijn werktijden en in het weekend ook mogelijk. Een behandeling aan huis duurt ongeveer een uur

Contact

Neem contact op via

       06 16261949

www.logopedieanne.nl

Verwijzing & vergoeding

Preverbale logopedie vindt altijd plaats op verwijzing van huisarts of specialist (bijv. kinderarts, jeugdarts). De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

bottom of page