Dragen

Waarom dragen

Baby’s hebben van nature huidhonger. Door je baby te dragen is hij dicht bij je, hoort hij jouw hartslag, stem en voelt hij jouw warmte en bewegingen. Dit alles geeft je baby een vertrouwd gevoel. In je buik is hij/zij immers ook 9 maanden zo met je meegedragen. Dragen in een drager herinnert hem aan dat fijne, veilige gevoel. Dragen bevordert de band tussen moeder en kind. Ook stimuleert dragen de borstvoeding door het huidcontact, daarnaast worden de eerste hongersignalen makkelijker opgepikt wanneer je kindje bij je is.

Onrustige baby’s en baby’s met darmkrampjes kunnen rustiger worden als je ze draagt.
Ook baby’s met reflux hebben er baat bij als ze rechtop gedragen worden.
Dragen is praktisch, geen zware wandelwagens mee, makkelijk door de drukke winkelstraat en daarnaast kan je kindje lekker slapen bij jou. De baby kan zo de wereld verkennen en voelt zich veilig terwijl het gedragen wordt. De (omgevings)prikkels die het kindje zal ervaren zijn minder dan in een buggy. Dragen is lichter dan tillen op de arm, dus ook in huis heb je twee handen vrij terwijl je je kindje lekker draagt. En het voelt als een hele lange knuffel voor je baby. Een baby neemt van zichzelf al een draaghouding aan wanneer ze worden getild. Ze trekken hun knietjes op, beentjes zijn krom en de voetzooltjes zijn naar binnen gericht.
Ook het grijpreflex laat zien dat baby’s van nature dragers zijn. Denk maar aan een babyaapje dat zijn moeder vastgrijpt met handen en voeten in haar vacht om zo gedragen te worden.

Soorten dragers

  • Geweven doeken worden het meest gebruikt. Met geweven doeken kunnen bijna alle knopen gemaakt worden en zijn geschikt voor het buikdragen, heup- en rugdragen. De doeken kunnen goed gebruikt worden van dag 1 tot ruim in de peuterleeftijd.
  • Elastische doeken zijn erg prettig voor een pasgeborene. De doeken zijn lekker zacht en kunnen van tevoren al omgeknoopt worden. Deze doeken zijn geschikt voor buikdragen.
  • Ringslings zijn makkelijk om te doen, handig voor een boodschapje, deze zijn geschikt voor heup- en buikdragen.
  • Mei tai is een kruising tussen een draagdoek en draagzak en is geschikt voor buik- en rugdragen. Kan vanaf ongeveer 6 maanden.
  • Ergonomische dragers kunnen gebruikt worden voor buik- en rugdragen, hierbij hoeven geen knopen gemaakt te worden.

Informatie over draagconsulten

Elastische doek

Elastische doek

Geweven doek

Geweven doek

Ringsling

Ringsling

Rugdragen in geweven doek

Rugdragen in geweven doek