Zijn de verwachtingen naar onze baby’s toe reëel? Het draait immers veelal om verwachtingen. Bij hoge en onrealistische verwachtingen zie je stress bij ouders. Voorlichting is hierin belangrijk, wat is normaal fysiologisch babygedrag? Wat kunnen wij verwachten van ons kindje?

– Leg je baby op eigen bedje want ze moeten zelfstandig ‘’leren’’ om in slaap te kunnen komen?
– Voed je baby wanneer het tijd is. Op de klok eten?
– Laat je baby 15 minuten huilen in het bedje, anders leren ze het nooit? En zullen ze manipuleren?

Deze gegeven adviezen hoor ik vanuit ouders keer op keer! Het frustreert mij enorm, en ook de ouders die ik zie rondlopen met tegenstrijdige gevoelens. Hoe tegenstrijdig voelt het om je kindje te laten huilen, terwijl jij met hartkloppingen in de huiskamer loopt te klokken tot die 15 minuten? Je intuïtie schreeuwt iets anders! Huilen betekent voor een ouder simpelweg: troost je kindje en bied het veiligheid!

Om te kunnen hechten heeft een baby contact, liefde, geborgen en responsiviteit nodig. De basisbehoefte van onze baby’s lijkt volledig te worden vergeten met de adviezen die nu gegeven worden!

Dat laten huilen schadelijk is voor baby’s ga ik niet verder op in nu. Daar deel en schrijf ik regelmatig over. Helaas worden deze onderzoeken niet omgezet naar de adviezen die gegeven worden. Mijn slagzin blijft: een baby kun je niet verwennen met liefde!

Roxane Liewes, lactatiekundige IBCLC