Wat zijn de risico’s van het gebruik van elkaars kolf of het aanschaffen van een tweedehands kolf?

 

 De risico’s kunnen zijn dat er onzorgvuldig met de kolf omgegaan is waardoor er melk in de vacuümslangen terecht kan komen (of water en je motor daardoor stuk gaat). De melk komt uiteindelijk in de motor terecht. Moedermelk is een levend product. De micro-organismen of schimmels kunnen op je motor ‘’groeien’’ en de lucht kan weer via de vacuümslang verplaatst worden richting de kolf en dus bij je verse afgekolfde moedermelk terecht komen.

 

Er zijn verschillende kolven met zowel open- als gesloten systemen, de open systemen hebben de vacuümslang (de motor) in open contact staan met de plaats waar de moedermelk (kolfschelp) langs stroomt. Deze systemen geven dus meer risico op besmetting en worden afgeraden om als tweedehands kolf aan te schaffen of te (laten) lenen.

De gesloten systemen hebben dit volledig afgesloten doormiddel van een filter.

Daarnaast kan het zijn dat je motor het begeeft of minder krachtig kan kolven wanneer er vocht bij gekomen is.

Daarbij wordt een persoonlijke set van slangetjes en kolfschelpen in ieder geval aangeraden wanneer je wel kiest voor een gebruikte kolf.

Houdt er ook rekening mee dat de levensduur van sommige kolven niet erg lang is (of dat er minder stimulans is aan je borsten omdat de kwaliteit/capaciteit is afgenomen van de motor) wanneer je wel kiest voor een gebruikte kolf (of wanneer je deze uitleent aan iemand anders). Goedkoop kan in dat geval duurkoop worden.  

Kun je een kolf dan wel voor meerdere kinderen gebruiken?

 Zeker kan dat! Jijzelf weet precies hoe jij je kolf gebruikt, jij weet of er melk in de slangetjes heeft gezeten en je gebruikt je eigen persoonlijke set. Steriliseer de kolfsets in ieder geval wanneer je deze voor een langere periode weer opbergt en steriliseer ze weer voor het eerste gebruik. Controleer dan goed of de kolfschelpen goed schoon zijn en er geen vuil of vet- en moedermelkresten achterblijven, deze veroorzaken bacteriegroei.

 

Kan de motor van een kolf gereinigd worden? 

Sommige motoren en vele onderdelen kunnen gereinigd worden, maar optimaal reinigen is erg lastig. Het is afhankelijk van het merk.

 

Meer weten?

Wil je meer weten of de soorten kolven, de systemen, het reinigen of heb je andere vragen?

Neem dan gerust contact met ons op! info@laifshop.nl