Wordt het onderschat? Wordt het teveel benadrukt?

Wordt er gewerkt door de zorgverleners om dit contact optimaal te stimuleren en worden de juiste omstandigheden gecreëerd? Worden alle onderzoeken en resultaten ingezet om het beleid en de start van ouder en de baby te optimaliseren?

Wij vinden van niet, helaas!

Wat is nou eigenlijk het belang van huid- op huidcontact met je baby? Hier kan uitgebreid over geschreven worden, wij zullen proberen het compact te houden met een opsomming van een aantal feiten:

– Tijdens het contact komt het hormoon oxytocine vrij, deze zorgt voor binding/hechting met je kindje.

– Oxytocine bij moeder stimuleert de borstvoeding.

– De oxytocine komt ook vrij bij jouw kindje en werkt stressreducerend en stimuleert hersenontwikkeling.

– De bacteriën van moeder worden gekoloniseerd naar de baby, gunstig voor een goede darmflora en verkleind de kans op allergieën.

– Jouw borsten kunnen als de beste de temperatuur reguleren van je kindje! Wist je dat je borsten zich onafhankelijk van elkaar kunnen opwarmen en afkoelen om je kindje op de juiste temperatuur te brengen? En dat je dus bij een tweeling beide kindjes optimaal kunt reguleren.

– De stofwisseling, hartslag, ademhaling, bloeddruk, bloedsuikers en bloeddruk zijn bewezen minder stabiel wanneer een kindje niet bij je ligt!

 

Hoe breng je dit nu in de praktijk?

 

Een pasgeboren kindje hoort meteen na de geboorte bij moeder te liggen, door de rust bij moeder kunnen de reflexen van een baby ongestoord het werk doen en zal een kindje zelf zoeken naar de borst. In het eerste uur of uren hoeft een baby nog niet meteen gewogen en gemeten te worden. Je kindje hoeft niet meteen vitamine K, een polsbandje om of al kleertjes aan. Je baby mag eerst rustig bijkomen samen met jou!

Het wassen van je baby kun je sowieso iets langer mee wachten omdat het huidsmeer een beschermende functie heeft voor je baby.

Een beetje afdeppen is prima om afkoelen te voorkomen. Het volledig inwikkelen in doeken is niet nodig en zorgt voor verstoring van het huid- op huidcontact!

Het mutsje is hierin ook discutabel, een mutsje wordt vrij standaard opgezet na de geboorte. Maar het hoofdje is juist het grootste lichaamsdeel van een baby en mist hierdoor huid- op huidcontact. Wanneer een kindje niet op de borst ligt is een mutsje nodig om niet af te koelen en energie te besparen.

Indien moeder geen huid- op huidcontact kan bieden (bijvoorbeeld na een spoedkeizersnede) dan kan de partner huid- op huidcontact bieden. De baby blijft bloot (of luiertje om) en gaat lekker op de borst, toegedekt met een dekentje tot dat mama weer terug is.

Schrijf dit soort punten op in een geboorteplan om je wensen te bespreken voor na de bevalling.