Er wordt veel gesproken over de positieve effecten van babymassage op een baby. Waaronder het stimuleren van de spijsvertering, motoriek, ontspanning en nog veel meer.

Maar wat is het effect van babymassage op de ouder die de massage geeft?

Op mijn site beschrijf ik al enkele punten:
– Zelfvertrouwen in de omgang met je kindje.
– Je kindje leren aanvoelen.
– Je leert de lichaamstaal van je kindje kennen en op deze wijze te communiceren.
– Ontspanning, rust, vertrouwen en geborgenheid.
– Samen genieten en tijd voor elkaar.

Het effect van aanraking is enorm! Het hormoon oxytocine komt vrij waardoor je je kunt ontspannen. De borstvoeding en de hechting/band met je baby worden gestimuleerd. Ook je baby maakt het hormoon oxytocine aan, dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine is erg gezond voor ons, het is stressreducerend. Het hormoon komt vrij bij o.a. aanraking en vooral bij huid-op-huid contact. Dus lekker je kindje bloot op jouw blote vel neerleggen.

 

Ook na de bevalling is het belangrijk om je kindje te leren kennen, ook bloot! Wanneer een kindje aangekleed bij moeder wordt neergelegd, worden de eerste hormonen die het contact stimuleren onderdrukt. Moeder en kind zijn gescheiden geweest en de geur van een kindje is soms al een stuk minder als een kindje na de bevalling al de kleertjes aan heeft. Instinctief pakken moeders na de bevalling hun kindje met 2 handen bij zich en omarmen het lijfje van de baby. Alle zintuigen staan op scherp om je kindje te leren kennen, waaronder ons reukzintuig. Het ruiken aan je pasgeboren kindje is normaal en gaat soms zelfs onbewust.

 

Onlangs gaf ik een les babymassage bij ouders thuis. Moeder raakte geëmotioneerd tijdens het geven van de massage aan haar kindje. Ze vertelde dat hij meteen na de bevalling bij haar weg was gehaald i.v.m. een acute situatie. Ze zag hem pas 2 uur later en toen had hij zijn kleertjes al aan, ook heeft het kindje nog een week op de kinderafdeling moeten liggen. Deze start wordt als traumatisch ervaren door ouders. Haar gevoelens kwamen omhoog toen ze haar baby ontspannen zag liggen, helemaal bloot en het intense contact wat je dan samen hebt met je kindje is heel speciaal.
Ook ik vind het altijd erg bijzonder om hier op dat moment deel van uit te mogen maken!