Johannesbroodpitmeel is een vermalen poeder verkregen vanuit de kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het is een voedseladditief, en wordt gebruikt als verdikkingsmiddel.

Johannesbroodpitmeel wordt veel geadviseerd door zorgverleners aan kindjes die spugen/reflux of bij de ‘zogenaamde’ hongerige baby’s. Ook wordt het wel eens ingezet om doorslapen te bevorderen. Er wordt vaak gezegd; baat het niet, dan schaadt het niet…

Maar is dat wel zo?

Wat is het effect van Johannesbroodpitmeel op zuigelingen? Er worden linken gelegd met allergieën, maar een evidence based onderzoek is er nog niet.

Dat betekent dat er aanbevelingen gedaan worden, zonder gedegen achtergrondinformatie?!

 

De gedachte van het bijvoeden met de Johannesbroodpitmeel is dat deze de voeding indikt, waardoor een kindje minder snel voeding zal gaan terug spugen.

Daarnaast zou de ingedikte voeding zorgen voor een langer verzadigd gevoel waardoor kindjes minder vaak willen drinken en wellicht zelfs zouden doorslapen.

 

Als we kijken naar de fysiologie van een baby, heeft deze een klein maagje welke is afgestemd op vaak een klein beetje voeding. Als we kijken naar de moedermelk is ook deze precies zo afgestemd dat deze licht en snel verteerbaar is. Ideaal om de overvolle buiken te voorkomen en daarbij ook kramp en spugen te verminderen. Doorslapen is gewenst gedrag vanuit bepaalde culturen maar fysiologisch gezien is het normaal en gezond dat kindjes ’s nachts een voeding nemen.

 

Johannesbroodpitmeel is een verdikkingsmiddel, niets meer dan dat. Het bevat geen enkele voedingswaarde. Het is een vulmiddel.

Wanneer voeding ingedikt wordt hebben kindjes een vollere buik, waardoor zij minder voeding zullen vragen dan normaal. Dit is natuurlijk ongewenst. Kindjes zouden hierdoor minder kunnen groeien en de melkproductie van moeder omlaag halen omdat er minder vraag zou zijn.

Daarnaast zorgt zo’n vol buikje met verdikkingsmiddel (waar de darmpjes totaal nog niet rijp voor zijn) voor kramp en obstipatie.

Ook is het zo dat wanneer kindjes langere tijden tussen hun voeding laten (doordat ze gefopt zijn met dit vulmiddel) daarna weer een grotere hoeveelheid zullen drinken en de darmen meer te verwerken hebben als gevolg hiervan.

 

Waar Johannesbroodpitmeel voornamelijk voor wordt ingezet is tegen het spugen.

Is spugen een probleem? Op zich niet, alle baby’s geven wel eens een mondje of iets meer terug. Dit is een ongemak op gebied van de was voor ouders, geen probleem voor kindjes.

Wanneer er sprake zou zijn van reflux, betekent dit dat kindjes last hebben van zuurbranden. Deze kindjes hebben pijn, en zijn hierdoor zeer onrustig.

Johannesbroodpitmeel voor de kindjes met refluxziekte werkt zelfs averechts!

De verdikking zorgt ervoor dat de voeding langer in het buikje van de baby zit, meer zal verzuren en meer omhoog zal komen. Bij kleine hoeveelheden licht verteerbare moedermelk zal dit minder het geval zijn.

 

Bij het geven van een flesje waarbij kindjes te snel hun voeding krijgen, zou niet Johannesbroodpitmeel de oplossing zijn, maar een andere flessenspeen met een langzame stroom zou bijdragen aan rustiger drinken.

 

Wat mij betreft gaat het ‘’Baat het niet, dan schaadt het niet’’ absoluut niet op!