De adviezen om vanaf 4 maand bij te voeden (om kans op allergie├źn te verminderen) moet nog eens goed onder de loep genomen worden!

Er zijn fysiologisch gezien een aantal ontwikkelingen van je kindje waaraan je kunt of het ”toe” is aan bijvoeding.
Ten eerste de darmrijping is nog niet optimaal de eerste maanden, waardoor een vaste hap een belasting is voor het darmstelsel, welke nog gericht is op vertering van melk.

Als je kijkt naar een baby van 4 maanden die een hapje krijgt, zal je zien dat het hapje naar buiten wordt geduwd met het tongetje. Dat komt omdat het slikreflex van een baby ver achterin het mondje zit, deze wordt gestimuleerd door de stroom melk, wanneer een kindje drinkt. Doordat de melk langs het reflex komt zal een kindje vervolgens gaan slikken.

Veel kindjes smakken wanneer jij eet, ouders ervaren dit als hongersignalen. Mee smakken is sociaal gedrag van je kindje, erg leuk! Het kindje spiegelt jou. Mee smakken zegt alleen niets over de fysiologie van een kindje en behoort niet tot het signaal dat een kindje klaar is voor bijvoeding.
Fysiologisch gezien is een kindje klaar voor bijvoeding wanneer het zelfstandig kan zitten en een stukje voedsel tot zich kan nemen. Lees ook eens over de Rapleymethode, dan krijgt je kindje voedsel aangeboden zoals het bedoeld is. (niet gepureerd of geprakt) Hele stukken om de structuur en smaken te leren herkennen.