In oktober jl. tijdens een debat in België kwam het advies om moeders te stimuleren tot minimaal 2 jaar te voeden ten behoeve van de volksgezondheid.

Regelmatig komen er vragen aan voedende moeders die langer voeden dan men hier gewend is. (het is namelijk erg cultureel bepaald wat men normaal vindt en wat lang voeden zou zijn… want tsja, wat is nou lang voeden?)

De vragen die men stelt: Waarom voed je nog? Wanneer ga je stoppen?
Maar waarom zou je eigenlijk zelf iets stoppen wat goed gaat en gewoon werkt? Het past bij de fysiologie van een mens en heeft vele voordelen voor de gezondheid van zowel moeder als kind. (om nog maar niet te spreken over de troost en geborgenheid die je kunt geven).

Paar leuke weetjes:

– Moedermelk bevat juist extra antistoffen (op maat) wanneer kindjes groter worden en de wereld gaan ontdekken, dat komt omdat kruipende/lopende kinderen meer in aanraking komen met verschillende bacteriën buitenshuis. Dat heeft moeder natuur goed bedacht..

– Het immuunsysteem van een kind heeft zo’n 5 jaar nodig om te rijpen.

– Na een halfjaar bevat moedermelk alsnog meer dan 50% van de aanbevolen dagelijkse behoefte aan vetten/calorieën en vitamine C. Dus geen zorgen over je eigenwijze peuter die zijn bordje niet leeg wil eten…

– The World Health Organisation pleit voor minimaal 2 jaar borstvoeding (waarvan de eerste maanden exclusief borstvoeding, zonder bijvoeding) omdat zij de voordelen kennen van het langere termijn voeden en hiermee de volksgezondheid steunen.